Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας με τους εφήβους: Βραδιά ταινίας

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας με τους εφήβους: Βραδιά ταινίας

Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά χρειάζεται να βρίσκουμε όλο και πιο δημιουργικούς τρόπους για να επικοινωνήσουμε μαζί τους, να τα καθοδηγήσουμε σε προβληματισμούς, να τους δώσουμε τροφή για σκέψη, να περάσουμε μηνύματα. Δε μιλάμε για κάποιο φτηνιάρικο κόλπο, ούτε για μια προσπάθεια να ξεγελάσουμε τα παιδιά. Η έμμεση προσέγγιση ενός θέματος είναι μία ιδέα που χρησιμοποιείται ακόμα και στην ψυχοθεραπεία. Για παράδειγμα μπορεί ο θεραπευτής να προτείνει στον θεραπευόμενο να διαβάσει ένα βιβλίο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που προκύπτουν μέσα στις σελίδες του και έχουν σχέση με την εξέλιξη της θεραπείας.

Στα παιδιά βέβαια, η ιδέα του βιβλίου δε θα λειτουργήσει πολύ καλά, το ξέρουμε (φανταστείτε: «διάβασε αγάπη μου αυτό το βιβλίο μέχρι την Παρασκευή και θα μαζευτούμε στο σαλόνι να το συζητήσουμε!!!»). Οι ταινίες, όμως, θα έχουν πιο θετική αντιμετώπιση και μπορούν κάλλιστα να δώσουν ευκαιρίες για προβληματισμό και συζήτηση πάνω σε θέματα που δεν προκύπτουν τόσο εύκολα στην καθημερινότητα. Κάντε το αυθόρμητα ή καθιερώστε μια “βραδιά ταινίας” στην οποία θα επιλέγετε με τη σειρά, παιδιά και γονείς, τι θα προβληθεί.

Εμείς σας ετοιμάσαμε μερικές προτάσεις ταινιών που θεωρούμε ότι αξίζει να δείτε οικογενειακώς. Παραθέτουμε τους αγγλικούς-πρωτότυπους τίτλους και μικρές περιγραφές, μπορείτε όμως να βρείτε περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ στο ίντερνετ:




Η αληθινή ιστορία της καθηγήτριας Erin Gruwell, η οποία κατόρθωσε να δώσει κίνητρα για μόρφωση και αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε μία ομάδα περιθωριακών μαθητών. Ο σεβασμός και η κατανόηση της καθηγήτριάς τους έκανε τα παιδιά να προσπαθήσουν για μια καλύτερη ζωή.



O Γουίλ Χάντινγκ, o επιστάτης ενός κορυφαίου Αμερικανικού Πανεπιστημίου, αποδεικνύεται διάνοια λύνοντας τυχαία μία άσκηση ανώτερων μαθηματικών στον πίνακα του διαδρόμου του πανεπιστημίου. Ο Χάντινγκ είναι όμως ένας πεισματάρης, άφραγκος άνδρας που αποτυγχάνει καθημερινά στα μαθήματα της ζωής και του έρωτα. Αντιμετωπίζοντας μια καταδικαστική απόφαση για φυλάκιση μετά από περιπέτειες που έχει με τον νόμο, ο Χάντινγκ βλέπει τον ψυχοθεραπευτή του ως τον μόνο άνθρωπο που μπορεί να τον βοηθήσει και να του δείξει το σωστό δρόμο.




Ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ ερευνά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ρύπανσης, όταν ανακαλύπτει ότι οι ωκεανοί είναι γεμάτοι πλαστικά απόβλητα.





Η αληθινή ιστορία ενός κοριτσιού που απήχθη και κρατήθηκε σε ομηρία για τρεις μέρες πριν ανακαλυφθεί και σωθεί από την αστυνομία.




Η ταινία αναδεικνύει τα προβλήματα που προκύπτουν από το υπερφορτωμένο πρόγραμμα των σημερινών παιδιών, που δεν έχουν χρόνο στην καθημερινότητά τους για να χαλαρώσουν, να ονειρευτούν, να σκεφτούν δημιουργικά ή απλώς να είναι χαρούμενα.




Η ζωής του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ που γνώρισε τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συμφοιτήτριας του στο Κέιμπριτζ, της Τζέιν Γουάιλντ. Ένας πανέξυπνος, απόλυτα υγιής και ενεργός νεαρός, από την ηλικία των 21 θα ξεκινήσει μια άνιση μάχη με μια σπάνια ασθένεια που σταδιακά θα τον αφήσει παράλυτο. Με την ακούραστη Τζέιν στο πλάι του, όμως, ο Χόκινς θα γράψει ιστορία.




Η έμπνευση και η ίδρυση του Facebook, η εξέλιξη και τα νομικά προβλήματα που ακολούθησαν.





Η ταινία εστιάζει στο ανατρεπτικό και συναρπαστικό ταξίδι ενός άστεγου έφηβου που βρίσκει σπίτι, αγάπη, οικογένεια και καταφέρνει να αναδειχθεί σε αστέρι του μπέιζμπολ.



Ένας άνθρωπος, μια τίγρης, μια βάρκα. Η επιτακτική επιβίωση δύο διαφορετικών κόσμων σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι της μοίρας. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, γιατί όταν χάνεις όλα όσα ήξερες στον κόσμο, πρέπει να βρεις το κουράγιο να συνεχίσεις, γιατί η ζωή είναι ελπίδα, είναι φιλία, είναι… θαύμα.





Οι ιστορίες εννέα κοριτσιών από διαφορετικά μέρη του κόσμου που αντιμετωπίζουν κανονισμένους γάμους, παιδική δουλεία και άλλες σκληρές αντιξοότητες και αδικίες. Τα γενναία αυτά κορίτσια προσφέρουν ελπίδα και έμπνευση, αφού καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φέρουν την αλλαγή.




Ένα μικρό αγόρι χάνεται στους δρόμους της Καλκούτα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι. Επιβιώνει αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις, πριν υιοθετηθεί από ένα ζευγάρι που ζει στην Αυστραλία. 25 χρόνια αργότερα, ξεκινάει ένα ταξίδι για να βρει τη χαμένη του οικογένεια.




Ο Όγκίστ Πούλμαν έχει γεννηθεί με προβλήματα στο πρόσωπο και δεν έχει φοιτήσει ποτέ σε κανονικό σχολείο. Στην πέμπτη τάξη του δημοτικού γράφεται για πρώτη του φορά σε κανονικό ίδρυμα και ξεκινά για τον ίδιο, την οικογένεια και τους συμμαθητές του ένα ταξίδι αποδοχής και συμπόνιας.

Σας υπενθυμίζουμε μόνο να προσέξετε την καταλληλότητα σε σχέση με την ηλικία των παιδιών (από την παραπάνω λίστα οι περισσότερες είναι κατάλληλες για παιδιά άνω των 13 ετών). Διαλέξτε, λοιπόν, μια από τις ταινίες που σας προτείνουμε ή βρείτε κάποιες άλλες της αρεσκείας σας και περάστε όμορφα βράδια με τους εφήβους.

Δημιουργήστε έτσι μια υπέροχη ευκαιρία για οικογενειακό χρόνο και κουβέντα σε ένα ήρεμο, χαλαρό κλίμα που λείπει σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους!