Ευτυχισμένα και ήρεμα Χριστούγεννα με τα εφηβάκια μας! Χρόνια πολλά!

Ευτυχισμένα και ήρεμα Χριστούγεννα με τα εφηβάκια μας

Όσο οργανωμένοι κι αν είμαστε, όσο κι αν έχουμε φροντίσει από νωρίς τα ψώνια, τα δώρα, τη διακόσμηση και το μενού, τα εφηβάκια μας – με τις απαιτήσεις και τις κυκλοθυμίες τους – θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση που τελικά θα επικρατήσει μέσα στο σπίτι κατά την περίοδο των γιορτών. Οι εποχές που το δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και μια κάλτσα γεμάτη σοκολάτες έφταναν για να δημιουργηθεί μέσα στο σπίτι ένα κλίμα βγαλμένο από χριστουγεννιάτικη ταινία, έχουν παρέλθει… Τώρα, με τα παιδιά μας σε μεγαλύτερες ηλικίες, χρειάζεται άλλη διαχείριση προκειμένου να περάσουμε όλοι όμορφα και αγαπημένα, όπως δηλαδή τους αξίζει, αυτές τις ιδιαίτερες μέρες του χρόνου. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις υψηλές προσδοκίες και ας δούμε ρεαλιστικά πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τους εφήβους μας κατά τη γιορτινή περίοδο:

Δώστε τους το χώρο τους.

Επιτρέψτε τους να προγραμματίσουν κάποιες δικές τους χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες (π.χ. βόλτα στη στολισμένη πλατεία, σινεμά, συγκέντρωση σε φιλικό σπίτι κ.λπ.) με τους φίλους και τις παρέες τους, έτσι ώστε να συμμετέχουν πιο πρόθυμα και με θετική διάθεση στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ο στόχος μας δεν είναι να βιώνουν σαν αγγαρεία τις οικογενειακές συνευρέσεις, αλλά να συμπληρώνουν με αυτές τη σύνθεση των δικών τους “ιδανικών” γιορτινών ημερών.

Συμπεριλάβετέ τους στον προγραμματισμό.

Δώστε στα παιδιά τη ευκαιρία να συμμετέχουν στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων των εορτών. Πείτε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που προγραμματίζετε στο σπίτι και το κάλεσμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη θεία Ελένη και ρωτήστε για τις δικές τους προσθήκες σε αυτό το πρόγραμμα. Δώστε τους να καταλάβουν ότι νοιάζεστε για τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και βρείτε λύσεις όπου υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή. Ακόμα, τολμήστε να ζητήσετε καινούριες ιδέες για οικογενειακές δραστηριότητες. Μπορεί να εκπλαγείτε με κάποια “φρέσκια” πρόταση του εφήβου και να δημιουργήσετε μια νέα οικογενειακή παράδοση!

Παραμείνετε ψύχραιμοι!

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για να παραμείνουν χαμηλοί οι τόνοι – ειδικά αν αυτός είναι ο στόχος μας αυτές τις μέρες – έγκειται σε εμάς τους ενήλικες. Κάντε λοιπόν μία συνειδητή επιλογή να μην μπείτε σε αντιπαραθέσεις που δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή. Προσπεράστε ένα καυστικό σχόλιο του εφήβου και παραβλέψτε ότι καθυστέρησε 20 λεπτά να γυρίσει από τη βόλτα με τους φίλους του. Δώστε εσείς το στίγμα των ημερών που είναι μόνο η αγάπη!

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας.

Αυτή η συμβουλή ισχύει γενικότερα για τις γιορτινές μέρες και όχι μόνο για τη διαχείριση των εφήβων μας. Δυστυχώς, οι άνθρωποι παρασυρόμαστε και πιστεύουμε ότι τα Χριστούγεννα χρειάζονται τέλεια γλυκά, γλασαρισμένα μπισκότα, φαντασμαγορικά φαγητά, τρισευτυχισμένες οικογένειες ντυμένες γιορτινά, αγκαλιασμένες μπροστά σε παραμυθένια τζάκια. Τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται για τα Χριστούγεννα. Μην αφήνετε τις υψηλές προσδοκίες να σας πιέζουν και να χαλάνε τα αληθινά σας Χριστούγεννα, που μπορεί να έχουν και κανένα καβγαδάκι, μερικά παραψημένα μπισκότα, έναν αγουροξυπνημένο έφηβο ντυμένο με σκισμένο τζιν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και εκείνο το βουνό με τα πιάτα μετά το φαγοπότι που δεν έχω δει σε καμία, μα καμία φωτογραφία!!! Η ζωή μας δεν έχει καμία σχέση με τις ταινίες και τις φωτογραφίες και αυτό – ελπίζω – το ξέρουμε όλοι καλά! Γιορτάστε τα δικά σας, αληθινά Χριστούγεννα με ό,τι συνεπάγεται αυτό και νιώστε ευγνωμοσύνη για ό,τι έχετε. Αυτό θα πει Χριστούγεννα!