Δραστηριότητα: “Ένα διαφορετικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα!”

Μία από τις συχνότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με τα παιδιά, ειδικά σε μικρές ηλικίες αλλά όχι μόνο, είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων προγραμματισμού έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση του χρόνου και της ενέργειάς τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά δεν θα σκεφτούν εύκολα να ρίξουν μια ματιά από το Σαββατοκύριακο στην ύλη των μαθηματικών για το διαγώνισμα της Τρίτης, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνουν τη Δευτέρα μαζί με την υπόλοιπη μελέτη της ημέρας και το φροντιστήριο αγγλικών, ούτε θα φτιάξουν τη τσάντα τους το απόγευμα τελειώνοντας το διάβασμα για να μην το κάνουν αργά το βράδυ.

Ένας τέτοιος τρόπος είναι η καταγραφή των δραστηριοτήτων, υποχρεώσεων και άλλων προγραμματισμένων γεγονότων της εβδομάδας εκ των προτέρων. Τα παιδιά, όπως είπαμε πιο πάνω, δεν σκέφτονται και δεν λειτουργούν ακόμα όπως εμείς που ξέρουμε τι θα μαγειρέψουμε την Τετάρτη και ψωνίζουμε τα υλικά από τη Δευτέρα, γιατί η Τρίτη είναι δύσκολη μέρα και μπορεί να μην προλάβουμε το σουπερμάρκετ!!! Τα παιδιά ζουν πολύ περισσότερο στο παρόν, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό αφού είναι βασικό συστατικό της ξεγνοιασιάς που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία… Δυστυχώς, όμως, χρειάζεται κάποια στιγμή, σε κάποιο βαθμό, να μάθουν ότι ο προγραμματισμός και η εκ των προτέρων διαχείριση θεμάτων και ευθυνών διευκολύνει, πολλές φορές, την καθημερινότητα μας και μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, χωρίς άγχος και πίεση χρόνου.

Έτσι λοιπόν, ετοιμάσαμε για εσάς ένα όμορφο “εβδομαδιαίο πρόγραμμα” το οποίο σας προτείνουμε να συμπληρώνετε με το παιδί κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κάνοντας αυτή την απλή δραστηριότητα το παιδί μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί μελλοντικά και να καταγράψει τα προγραμματισμένα γεγονότα της εβδομάδας που ακολουθεί, εντοπίζοντας – με τη βοήθεια σας – δυσκολίες υλοποίησης, ανάγκες για μικρές τροποποιήσεις και διαχείριση χρόνου, προβλέψεις για πιθανά εμπόδια κ.λπ. Εννοείται ότι “στολίσαμε” τη δραστηριότητα με προτροπές για μικρούς στόχους, ενίσχυση του αισθήματος ευγνωμοσύνης και όλα αυτά τα υπέροχα που θεωρούμε πολύ σημαντικά για την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και τους τα προσφέρουμε με κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία! Εσείς απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες και δοκιμάστε τη δραστηριότητα. Ελπίζουμε να φανεί χρήσιμη…