Δραστηριότητα: “Μπαίνω στα παπούτσια του άλλου, εξασκούμαι στην ενσυναίσθηση!”

Δραστηριότητα: Μπαίνω στα παπούτσια του άλλου, εξασκούμαι στην ενσυναίσθηση

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να σκέφτεται και να αισθάνεται σε μια δεδομένη στιγμή ή για μία δεδομένη κατάσταση. Ξέρουμε ότι τα παιδιά δεν έχουν αυτή την ικανότητα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και, κατά συνέπεια, σκέφτονται τελείως εγωκεντρικά.

Μετά τα 5-6 έτη, όμως, η εγωκεντρικότητα υποχωρεί δίνοντας μας την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε στα παιδιά – όσο περισσότερο γίνεται – την ενσυναίσθηση, βασικό κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης που μας επιτρέπει να κατανοούμε καλύτερα ανθρώπους και καταστάσεις. Και έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε, αφού τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν ότι η μελλοντική επιτυχία, ισορροπία και ευτυχία του ατόμου εξαρτάται περισσότερο από τη συναισθηματική νοημοσύνη παρά από τον γενικό δείκτη νοημοσύνης (IQ). 

Για να μην κουράσουμε τα παιδιά με δύσκολες λέξεις και έννοιες, ετοιμάσαμε ένα παιχνίδι θα βοηθήσει στην κατανόηση και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης ενώ εμείς θα μιλάμε για παπούτσια!!! Ακολουθήστε τις οδηγίες, κόψτε, ζωγραφίστε, διασκεδάστε και “μπείτε στα παπούτσια” όποιου θέλετε προσπαθώντας να μαντέψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.